Bezienswaardigheden : Dorpjes gelegen aan de Vaarroutes

Alblasserdam
Alblasserdam haar ontstaan is nauw verbonden met het afdammen van het riviertje de Alblas, waar de Jacoba van Beieren haar tochten begint.
Voor 1447 vormde Alblasserdam en Oud Alblas één geheel, vanaf 27 mei 1447 werd Alblasserdam pas zelfstandig.
De naam Alblasserdam is ontleent aan riviertje de Alblas.
Door de ligging aan de rivier was Alblasserdam gunstig voor de scheepvaart en is hierdoor ook groot geworden in de scheepvaart, kijk naar Oceanco met het bouwen van zeer luxe schepen.
Er zijn vele fiets en kanoroutes in Alblasserdam om bij de molens van Kinderdijk te komen.
Twee zeer populaire feesten in Alblasserdam : Sint Jacobus met haar Paardenmarkt en Wielerronde en het jaarlijks terugkerende Havenfestival.

Kinderdijk
Met haar 19 molens is Kinderdijk wereldberoemd, daarom vaart de Jacoba van Beieren ook dagelijks twee maal richting deze kant.
Maar ook met de fiets en kano zijn de molens van dichtbij te bewonderen.
In de maanden juli en augustus draaien de molens elke zaterdag en in de tweede week van september zijn de molens altijd feestelijk verlicht. ( de rondvaart vaart deze avonden ook langs de molens)
In de winter is het ook een prachtig aanzicht, want als er ijs ligt ziet u tienduizenden mensen op het ijs voor de beroemde molentochten.

Oud Alblas
Oud Alblas is 1 van de oudste dorpen van de Alblasserwaard en behoort met Bleskensgraaf/Brandwijk/Molenaarsgraaf/Goudriaan/Ottoland en Wijngaarden tot de gemeente Graafstroom.
Er liggen mooie historische boerderijen in het gebied en hierdoor is het een mooie wandel en fietsroute met vele bezienswaardigheden. ( zie molen de Hoop, de Kooiwijckse Molen en de Peilmolen)
Vanaf het water met de Jacoba van Beieren kunt u ook de mooiste plaatjes schieten.

Bleskensgraaf
Bleskensgraaf ligt in het centrum van de Alblasserwaard.
Eerst was de naam : Blassekijnsgraeve, maar doordat in 1855 de twee gemeenten.
Blasseijksgraeve en Hofwegen werden samen gevoegd, werd het Bleskensgraaf.
Het dorp ligt gelegen aan riviertje de Graafstroom, waar de Jacoba van Beieren over vaart.
In het dorp is te zien hoe het recht gegraven deel ( de graafstroom ) overgaat in het kronkelende riviertje de Alblas, die weer loopt in Oud Alblas en Alblasserdam.
Mooie bouwwerken in Bleskensgraaf zijn : de Korenmolen de Vriendschap, de Hofwegense molen, de Wingerdse Molen en de Tjasker, maar ook hele mooie historische boerderijen.